Magnolia

0
1629
Magnolia grandiflora
Magnolia grandiflora

Încrengătura: SPERMATOPHYTA

Subincrengătura: MAGNOLIOPHYTINA

Genul: MAGNOLIA L.

 

Genul Magnolia cuprinde peste 70 de specii de arbori și arbuști. Sunt plante cu o extraordinară valoare ornamentală a căror flori mari ne încântă primăvara. La noi, cele mai întâlnite specii de magnolie sunt: 

Magnolia acuminata L.Magnolia mare. Este un arbore origianar din amercia de Nord, poate să ajungă până la o înălțime de 30 m. Ramurile tinere au sunt de culoare roșiatică cu un luciu evident. Frunzele sunt de formă eliptic-ovală, au o lungime cuprinsă între 10 și 25 cm, pe partea superioară au culoarea verde-închis iar pe faţă inferioarăsunt cenușii.

Florile apar în luna mai, au culoarea galbenă-verzuie, sunt lipsite de miros.

Fructul este o polifoliculă, ovoidă, cu o lungime de 5-8 cm, are culoare roșie, ajunge la maturitate în luna septembrie.

Magnolia x soulangiana Soul.-Bod. (Magnolia denudata x Magnolia liliflora). Este un arbore ce poate să crească până la o înălțâime de 7-8 metri.

Frunzele sunt eliptice sau ovate, au o lungime de cu 10-20 cm, pe partea dorsală prezintă perișori.

Florile sunt mari (diametrul lor ajungând și până la 10 cm), sunt erecte, campanulate, sunt albe in interior iar ăn rest sunt roz – violacee.

Fructul are formă cilindrică, uşor curbat și este de culoare roșie.

Magnolia denudata Desrouss. (sin. M. yulan Desf.). Este un arbore care în locurile de origine poate să atingă o înălțime de 15-20 m iar în condițiile din tara noastră nu depășește 5 metri.

Frunzele sunt obovate sau alungit-obovate, cu o lungine a limbului de 10-15 cm, pe partea superioară au culoarea verde închis, sunt lucioase, iar pe partea inferioară au culoarea verde deschis și prezintă o pubescență evidentă.

Florile sunt mari, campanulate, au culoarea roz deschis sau albă, prezintă un miros plăcut. Înflorirea are loc în luna aprilie, inainte de apariția primelor frunze.

Fructele sunt cilindrice, lungi de aproximativ 10 cm, brune.

Magnolia kobus D.C.( sinonime: Magnolia thurberi Hort., Magnolia kobushi Mayr., Magnolia tomentosa Thunb.) Este un arbore ce poate să atingă o înălțime de până la 10 m, provine din Japonia. Are ramuri subţiri.

Frunze sunt ovate, au un diametru a limbului in jur de 6-10 cm, sunt acuminate.

Florile sunt de culoare albă și prezintă dungi purpurii pe partea exterioară. Înfloritul are loc înainte de apariția frunzelor

Fructul are 10-12 cm lungime, este cilindric, de culoare roșiatică.

Condiții de mediu:

Magnolia este o specie iubitoare de multă lumină dar care tolerează și o ușoară umbrire. Magnolia acuminata este cea mai rezistentă specie la temperaturile scăzute din timpul iernii, celelalte specii trebuie protejate în primii ani de viață pe timpul iernii prin îmbrăcarea tulpinii și a ramurilor principale cu paie, material textil, etc. Se recomandă a se cultiva în zone protejate, ferite de curenți reci, de preferat să aibă un zid sau un perete în partea de nord care să îi ofere o oarecare protecție împotriva curenților reci din Nord. Se adaptează destul de bine la solurile din țara noastră cu condiția să aibă o fertilitate crescută și un drenaj bun. Nu tolerează excesul de umiditate de lungă durată. În condiții de precipitații normale, irigatul nu este necesar dar reacționează foarte bine la administrarea de apă în sezonul secetos.

Magnolia stellata Royal Star
Magnolia stellata Royal Star

Înmulţirea:

Înmulțirea se poate realiza prin seminţe, butaşi, marcotaj, altoire și prin metode de micropopagare in Vitro.

În cazul înmulțirii prin semințe, semănatul se poate face imediat după recoltarea semințelor în toamnă sau se poate face primăvara cu semințe care au fost stratificate în timpul iernii. Pentru o germinare mai rapidă se poate realiza o pilire ușoară a tegumentului cu nisip sau cu diverse materiale abrazive. Semănăturile de toamnă trebuie să fie mulcite cu paie, cu frunze sau cu geotextile pentru a le proteja de îngheț. În momentul transplantării, trebuie să păstrăm bolul de pământ din jurul rădăcinilor pentru a le vătăma cât mai puțin.

Înmulțirea prin marcotaj se face prin arcuirea ramurilor și îngroparea acestora în sol. Momentul optim pentru această lucrare este în august-septembrie.

Înmulțirea prin altoire se face numai la speciile valoroase. Se folosește altoirea în despicătură sau altoirea în placaj.

Magnolia x loe. Powderpuff
Magnolia x loe. Powderpuff

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ