Păduchele ţestos din San José – Quadraspidiotus perniciosus

0
1526

Ordinul Homoptera

Familia Diaspididae

 

Provine din China, de unde s-a răspândit în Japonia, America de Nord, Africa de Sud şi Europa.

Este considerat ca unul din cei mai periculoși dăunători ai pomilor şi a altor specii de plante, fiind menţinut pe lista dăunătorilor de carantină.

Descrierea dăunătorului

Prezintă dimorfism sexual.

Femela are corpul acoperit cu un scut oval circular, brun-cenuşiu, cu exuvia larvară conică, centrală sau puţin excentrică, având 1,6 – 2,2 mm în diametru. Corpul femelei este cordiform, de 0,8 – 1,2 mm lungime, de culoare galbenă-portocalie. Femela este lipsită de ochi, antene, picioare şi aripi având numai rostrul bine dezvoltat. Pigidiul este prevăzut cu două perechi de palete. Pe o parte şi alta a paletelor laterale există câte 3 piepteni laţi, scurţi şi dinţaţi la vârf . Este o specie larvipară şi este lipsită de glande circumgenitale. Pe partea dorsală a pigidiului există trei grupe de glande tubulare, lungi şi subţiri, care secretă mătasea necesară confecţionării scutului.

Masculul are scutul de aceeaşi culoare, oval-alungit, de 1,2-1,5 mm lungime. Corpul masculului este alungit, de culoare galben-portocaliu, de 0,8-0,9 mm lungime.

Masculul are antene păroase formate din 10 articole, picioare bine dezvoltate şi o pereche de aripi membranoase. Aparatul bucal este rudimentar deoarece masculul nu se hrăneşte.

Larva de vârsta I este ovală, galbenă – portocalie, de 0,20 – 0,26 mm lungime, are ochi, antene, picioare şi două sete lungi.

Larva de vârsta a II-a este fără picioare şi asemănătoare cu femela.

Biologie

Are două generaţii pe an, prima generație în lunile mai – iunie iar generația a II-a în lunile iulie – august. Uneori poate să apară și o a III-a generație.

Iernează în stadiul de larvă de vârsta I sub scut, pe tulpinile şi ramurile pomilor.

Plante atacate şi mod de dăunare

Este un dăunător polifag, ce atacă peste 200 specii de arbori, arbuşti, pomi şi plante ierboase, dar preferă speciile lemnoase. Dintre speciile pomicole atacă mărul, părul, piersicul, cireşul, etc. Dintre arbori, arbuşti ornamentali şi forestieri atacă teiul, plopul, ulmul, salcâmul, salcia etc. Preferă păducelul, lemnul câinesc şi gutuiul japonez.

Adulţii se găsesc atât pe părţile lemnoase, precum şi pe frunzele şi fructele pomilor atacaţi, înţepând şi sugând sucul celular din ţesuturi. Odată cu înţepătura este introdusă şi saliva, care conţine un complex enzimatic, din care cauză ţesuturile se necrozează şi se înroşesc în jurul locurilor de fixare, formându-se pete roşii, caracteristice.

Pomii atacaţi vegetează slab, frunzele sunt etiolate, fructele sunt mici şi deformate. La un atac puternic, pomii tineri se pot usca în 2 – 3 ani, iar pomii în vârstă se usucă în 7 – 10 ani.

Combaterea dăunătorului

Este important de știut faptul că păduchele ţestos din San José are numeroase specii de paraziţi şi prădători. Cele mai importante specii parazite sunt:

  • Prospaltella perniciosi (ordinul Hymenoptera);
  • Prospaltella fasciata (ordinul Hymenoptera);
  • Chilocorus bipustulatus(ordinul Coleoptera);
  • Chilocorus renipustulatus (ordinul Coleoptera).

Pentru prevenirea acestui dăunător foarte important este ca la înființarea plantației să se folosească numai material săditor neinfectat, procurat din pepiniere autorizate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ