Păduchele ţestos al prunului – Parthenolecanium corni

0
781

Ordinul Homoptera

Familia Lecaniidae

            Acest dăunător are o largă răspândire fiind întâlnit în Europa, Asia, America şi Africa.

            Descrierea dăunătorului

            Femela are scutul de formă ovală, eliptică, alungită, lăţită la bază, de culoare galbenă-verzuie. Pe părţile laterale prezintă numeroase striuri transversale. Lungimea corpului femelei este de 3 – 6 mm, iar lăţimea de 2 – 4 mm.

            Masculul este aripat cu antenele formate din zece articole

            Larva este de culoare galbenă.

            Biologia dăunătorului

            Are o generație pe an.

            Iernează în stadiul de larvă de vârsta a II-a.

            Atacul începe în luna martie când larvele părăsesc locurile de iernare şi se fixează pe lăstari, apoi sug seva. În timpul creşterii lor larvele depun excrementele lipicioase, bogate în zahăr pe frunzele şi ramurile atacate. Aceste excremente numuit „rouă de miere” favorizează dezvoltarea miceliului unor ciuperci saprofite din genul Capnodium, ce produce boala numită fumagină. Frunzele, lăstarii şi ramurile atacate au culoare negricioasă, din care cauză asimilaţia este împiedicată. Larvele care se vor transforma în femele năpârlesc de două ori, iar cele care vor da naştere la masculi năpârlesc de patru ori. Femelele stau pe ramurile tinere sau pe frunzele de stejar, plop, salcie, nuc, prun. După împerechere femelele vor depune câte 1600 – 2000 de ouă sub scutul lor protector, din care ulterior vor ieşi larvele. Acestea sunt foarte mobile, înţepând şi sugând seva până în luna septembrie, după care se retrag în diapauză hiemală.

            Plante atacate şi mod de dăunare

            În urma înţepăturii şi scurgerii sevei, scoarţa şi lemnul lăstarilor se necrozează şi apoi se usucă.

            Metode de prevenire și combatere

            Iarna se fac tratamente cu ulei horticol.

            În luna martie, în perioada migrării larvelor se face un tratament cu produse organo-fosforice sau piretroizi de sinteză.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ