Păduchele lânos – Eriosoma lanigerum

0
1905

Ordinul Homoptera

Familia Eriosomatidae

Provine dinAmerica de Nord.

Este un dăunător de carantină.

Descrierea dăunătorului

Păduchele lânos prezintă două forme:

Femela apteră are corpul de 1,9 – 2,1 mm lungime, oviform, de culoare brun închis, este acoperit cu o secreţie ceroasă abundentă, care formează un înveliş filamentos de culoare albă. Antenele sunt alcătuite din 5 – 6 articole care au o lungime de circa o patrime din lungimea corpului. Corniculele sunt reduse, prevăzute pe părţile laterale cu 10 – 15 peri

Femela aripată are corpul de 1,8 – 2,3 mm lungime, oval alungit de culoare brun-închis. Aripile sunt mai lungi decât corpul.

Biologia dăunătorului

În condițiile din țara noastră, acest dăunător are o evoluţie încompletă, care se desfăşoară numai pe măr. In zonele de origine din America are ciclul complet , având ca plantă gazdă primară ulmul American.

Păduchele lânos are 8 – 12 generaţii pe an.

Plante atacate şi mod de dăunare

Păduchele colonizează tulpinile, ramurile, lăstarii şi rădăcinile, înţepând şi sugând sucul celular din ţesuturi.

Părţile atacate se hipertrofiază şi apar umflături sub forma unor nodozităţi şi tuberozităţi canceroase, ducând la o fructificare redusă a pomilor.

Metode de prevenire și combatere

Acest dăunător are un parazit natural (viespea Aphelinus mali) care poate să distrugă până la 80 – 100% din efectivele dăunătorului.

Ca măsuri de prevenire se recomandă:

  • Folosirea unui material săditor sănătos;
  • Înfiinţarea plantaţiilor de soiuri rezistente la atacul acestui dăunător.

Fiind un dăunător de carantină, se fac tratamente preventive nu doar la observarea atacului cu produse selective care să nu omoare prădătorii naturali ai dăunătorului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ