Păduchele cenuşiu al verzei – Brevicoryne brassicae L.

0
703

Ordinul Homoptera

Familia Aphididae

Este un dăunător răspândit în America, Europa și Asia etc, care poate produce invazii massive în unii ani.

Descrierea dăunătorului.

Acest dăunător prezintă două forme:

  1. femela apteră (nearipată) are corpul globulos de 1,8 – 2,5 mm lungime, verde-gălbui, acoperit cu o secreţie abundentă, ceroasă, se culoare cenuşie-albăstruie. Antenele şi corniculele sunt de culoare mai închisă. Coada este tot atât de lungă ca şi corniculele, cu câte 3 peri pe fiecare parte.
  2. femela aripată are corpul de 1,6 – 2,3 mm lungime, capul şi toracele sunt brun-închis, iar abdomenul este galben-verzui, corpul este acoperit cu o secreţie ceroasă, de culoare cenuşie. Abdomenul prezintă câte un rând de pete pe părţile laterale şi câteva dungi transversale, de culoare mai închisă. Antenele sunt verzui-negricioase şi aproape tot atât de lungi ca şi corpul. Corniculele sunt scurte şi umflate median. Coada este mai lungă decât corniculele.

Biologie

Într-un an poate avea 15 – 18 generaţii, o generație poate să se dezvolte într-un interval de numai 10 – 15 zile în sezonul cald.

Iernează în stadiul de ou, depus în toamnă pe tulpinile sau peţiolurile frunzelor diferitelor plante crucifere cultivate sau spontane.

Plante atacate şi mod de dăunare

Atacă plantele crucifere (varză, conopidă, hrean, gulii, ridichi, etc)pe care formează colonii masive ,înţepând şi sugând seva. În urma atacului apar pe frunze pete galben-deschis sau rozii care afectează creșterea plantelor sau pot duce chiar la uscarea acestora. Atacă și tijele florifere care se colorează în albastru-verzui, iar florile avortează sau se usucă. Semințele atacate rămân nedezvoltate.

Prevenire și combatere

Ca metode nepoluante de prevenire și combatere se recomandă:

  • Adunarea şi disctrugerea tuturor resturilor vegetale după recoltare deoarece reprezintă o sursă de infecție pentru anul următor;
  • Distrugerea buruienilor ce constituie gazde intermediare în dezvoltarea dăunătorului.(buruienile din familia Cruciferae);

Dacă aceste actiuni nu reduc procentul de dăunători trebuie să intervenim la metodele de chimizare cu unul din produsele omologate din comert.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ