Nematodul galicol al rădăcinilor – Meloidogyne incognito

0
818

Ordinul Tylenchida

Familia Heteroderidae

Acest dăunător are o largă raspandire pe glob chiar și în zonele mai reci datorită condițiilor prilenice din spațiile protejate de cultura. Este dăunătorul care produce cele mai mari pagube din serele din Romania.

 

Descrierea dăunătorului.

Nematodul galicol al rădăcinilor prezintă un dimorfism accentuat.

Femela are 0,47 mm lungime şi 0,32 mm lăţime. Corpul este de culoare albă, în formă de pară, în gâtul alungit. În interiorul corpului se pot observa prin transparenţă, grupe de ouă, în diferite faze de dezvoltare. În jurul orificiului anal prezintă striaţiuni circulare, caracteristice

Masculul are aspectul unui vierme cu o dimensiune de 1,2 – 2,0 mm lungime, acoperit cu o cuticulă inelată transversal. prezintă 4 incizii laterale, ce se întind aproape pe toată lungimea corpului. În jurul orificiului genital se găsesc 2 spiculi chitinoşi, sub formă de cârlige.

Oul are formă elipsoială, de culoare albă, acoperit cu o cuticulă netedă.

Larva are corpul viermiform de 0,36 – 0,44 mm lungime, acoperit cu o cuticulă subţire, fin inelată.

 

Biologia insectei

Are mai multe generații pe an în funcție de condițiile climatice, variind între 4 și 9 generații.

Iernează ca femelă sau larvă în inteiorul rădăcinilor diferitelor plante sau în sol.

 

Plante atacate şi mod de dăunare

Este un dăunător polifag, ce atacă foarte multe specii din peste 40 familii botanice, la noi produce pagube numai în spațiile protejate, mai ales la tomate şi pătlăgele vinete, mai puţin la castraveţi, salată etc.

Atacul are loc încă din momentul plantării răsadurilor dar apariția galelor specifice apar abia după 3 – 4 săptămâni. Forma şi mărimea galelor variază după planta gazdă, densitatea populaţiei şi condiţiile de mediu. În dreptul galelor se produce astuparea vaselor libero-lemnoase şi circulaţia sevei se întrerupe, ceea ce determină putrezirea şi pieirea plantei. Pe rădăcinile atacate se instalează diferite ciuperci din genurile Fusarium, Verticillium, etc., care grăbesc procesul de pieire a plantelor. Din cauza atacului, plantele nu se mai dezvoltă, se îngălbenesc şi se usucă, de la vârf la bază.

 

Metode de prevenire și combatere

Este extreme de important să prevenim pătrunderea dăunătorului în seră. În acest scop se va supune unui control riguros tot materialul care se introduce în sere (răsaduri, pământ, ghivece cu flori), ca să nu fie infestate cu nematozi.

În caz de atac, plantele infestate se scot cu grijă cu tot cu bolul de pământ iar scoaterea din seră să se facă în saci închiși pentru a nu pierde pămând infestat și să înfestăm cultura.

După scoaterea tuturor resturilor vegetale, solul se minundă timp de 2 – 3 săptămâni, pentru putrezirea rădăcinilor cu gale.

De asemenea se recomandă cultivarea soiurilor şi hibrizilor de tomate rezistenţi la atacul nematozilor.

Pentru a ptea scăpa de acest dăunător trebuie să facem tratamente chimice cu unul din nematocidele omologate aflate in comert.

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ