Musca cepei – Delia antiqua

0
678

Ordinul Diptera

Familia Anthomyidae

Musca cepei este răspândită pe teritoriul europei şi americii de Nord.

 

Descrierea dăunătorului.

Adultul are o dimensiune de 6 – 7 mm, este de culoare cenuşie-gălbuie, cu pete şi dungi negricioase. Pronotul este gălbui, cu o dungă mediană mai închisă. Aripile sunt gălbui, iar picioarele negre şi prevăzute pe marginea internă a tibiilor posterioare cu numeroşi perişori scurţi, paraleli.

Larva matură are o lungime de 5 – 8 mm și are culoarea alb-gălbuie. Regiunea posterioară a abdomenului este prevăzută cu 12 mameloane digitiforme şi cu numeroşi spiculi.

Biologia insectei.

Musca cepei are 2 – 3 generaţii intr-un an.

Iernează în stadiul de pupă în sol, la o adâncime de 10 – 20 cm

Plante atacate şi mod de dăunare.

Musca cepei produce pagube în culturile de ceapă, usturoi, praz şi alte liliacee. Larvele din prima generaţie atacă frunzele, iar mai târziu pătrund în bulbii care încep să se formeze, în care sapă galerii. Larvele din generaţia a II-a şi a III-a atacă numai bulbii, în care rod galerii. În aceste galerii pătrund bacterii şi ciuperci, care duc la putrezirea bulbilor. Plantele atacate au frunzele îngălbenite, care se vestejesc şi se usucă.

Metode de prevenire și combatere.

Se recomandă metode curative cum ar fi:

  • Strângerea tuturor resturilor vegetale după recoltare şi distrugerea lor;
  • Însămânţarea sau plantarea arpagicului cât mai timpuriu, în terenuri bine pregătite și fertilizate asigurându-se o dezvoltare mai viguroasă a plantelor care vor rezista astfel mai bine atacului;
  • Plantarea de benzi curse din arpagic pentru atragerea adulţilor în timpul pontei, după depunerea ouălor, benzile se distrug.
  • Controlul plantelor atacate pe toată perioada de vegetație și distrugerea acestora.

Combaterea chimică se realizează cu Sinolintox 10 G – 4 kg./ha ş.a., pentru combaterea adulților din prima generație iar pentru generaţia a II-a şi a III-a se folosește unul din următoarele produse: Diazol 60 EC – 0,15 %, Basudin 60 CE – 0,1%,etc

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ