Gărgăriţa florilor de măr – Anthonomus pomorum L.

0
818

Ordinul Coleoptera

Familia Curculionidae

           Este răspândită în toată Europa.

Descrierea dăunătorului.

Adultul are corpul de 5 – 6 mm lungime, eliptic, de culoare cenuşie-brună. Pe partea dorsal este acoperit cu o pubescenţă, care formează pete de culoare castanie-roşcată. Capul este negru, ochii mari, convecşi. Pronotul prezintă o dungă mediană din perişori albicioşi. Antenele şi picioarele sunt brun-roşcate. Femurele sunt prevăzute cu câte un pinten puternic. Caracteristic este faptul că elitrele sunt lăţite în partea posterioară şi prezintă două benzi transversale oblice de culoare mai închisă, cu spaţiul dintre ele acoperit cu o pubescenţă deschisă.

Oul are formă eliptică, este alb lucios, de 0,70 mm lungime.

Larva este apodă, are corpul alb -gălbui, de 7 – 8 mm lungime,. Pe partea dorsal prezintă opt rânduri longitudinale de peri.

Pupa are corpul alungit, de 3 – 4 mm lungime, de culoare albă-gălbuie.

Biologia dăunătorului.

Are o generaţie pe an.

Iernează ca adult în scoarţa exfoliată a pomilor.

Plante atacate şi mod de dăunare.

Atacă numai mărul.

Adulţii hibernanţi se hrănesc cu muguri vegetativi şi floriferi, producând sterilitatea florilor.

Adulţii care apar în iunie rod una din epiderme şi parenchimul frunzelor, astfel că acestea iau un aspect reticulat. Cele mai mari pagube sunt produse de larve, care distrug organele interne ale florilor. Bobocii florilor nu se mai deschid, se brunifică, se usucă şi rămân pe pom. Acest atac este cunoscut sub numele de ”cuişoare “ sau “ flori antonomate”.

Metode de prevenire și combatere.

  • tăierea ramurilor uscate,
  • răzuirea tulpinilor şi a ramurilor mai groase şi distrugerea prin ardere a resturilor în care se găsesc adulţii hibernanţi.
  • Folosirea de brâie capcană în jurul trunchiului sau a ramurilor mai groase, pentru capturarea noilor adulţi, care se retrag pentru estivaţie.

Primăvara se aplică tratamente cu unul din produsele din comert omologate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ