Codița șoricelului

Achillea millefolium L.

0
672
Codita soricelului

Achillea millefolium L.

Fam: Compositae

Descrierea plantei: Codița șoricelului comform descrierii făcute în cartea Plante medicinale din flora spontană de C. Constantinescu din anul 1973, este o plantă vivacee, înaltă până la 50 – 70 cm, cu tulpinile puțin păroase și cu frunze adânc divizate. Florile sunt mici, de culoare albă, mai rar roz, dispuse în capitule, așezate în vârful tulpinii, în formă de corimb.

            Recoltarea: De la codița șoricelului se folosesc inflorescențele sau plantele întregi. Recoltarea se face când plantele sunt înflorite de recomandat în dupăamiezele ănsorite când cantitatea de proazulene eset maximă. Se taie plantele doar cu porțiunile nelignificate. După recoltare se face uscarea care este bine să se facă lent în spații umbrite, bine aerisite și cu o umiditate atmosferică cât mai mică. Se pot usca fie întinse pe coli de hârtie în start subțire sau suspendate în buchețele mici. Este bine să fie uscate la temperaturi de până la 35 grade Celsius pentru a nu pierde din uleiurile volatile.

Pentru a obține o cantitate de 1 kg de plante uscate aveme nevoie de 3 – 5 kg de plante verzi.

            Valoare medicinală: De la această plantă se folosesc plantele uscate cu tot cu inflorescențe pentru a trata afecțiunile hepatice, problemele digestive, împotriva tusei etc. Are efecte antiseptice, hemostatice.

Se administrează copiilor ceaiuri sau plante uscate și măcinate pentru a le crește pofta de mâncare. Pentru copii este recomandată și împotriva colicilor.

Popular, această plantă se mai folosește ca un bun cicatrizant aplicînd direct pe plantă fie sucul acestei plante fie pulbere obținută prin uscarea și pisarea plantei. Se mai pot aplica și alifii obținute prin amestecarea plantei cu grăsime animală.

Populare sunt băile cu aceste palnte ajutând la reducerea vergeturilor, tonifierea pielii, reducerea acneei etc.

                        Surse bibliografice:

  1. Constantinescu C., Agopan A., (1973) – Plante medicinale din flora spontană. Editura Coop.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ