Asparagus

0
773

Asparagus

Asparagus spp.

          Asparagusul fce parte din familia Asparagaceae, este o plantă o plantă perenă. Este utilizată atât ca plantă ornamentală cât si ca o legumă valoroasă, fiind consumat mugurele etiolat de la diferite varietăți cum ar fi Asparagus officinalis. Ca plantă ornamentală se folosește atât pentru împodobirea diverselor buchete de flori cât și ca plantă crescută la ghiveci în interiorul locuințelor.

          Este o plantă interesantă la care tulpinile modificate au aspect de frunzulițe și preiau rolul fotosintetic a acostora. Frunzele în realitate sunt niște mici solzi. Asparagus-ul este dioic adică sexele sunt separate pe plante existând plante femele și plante mascule. Plantele femele au flori mici, alb-rozii sau alb-verzui dar care nu prezintă prea mare valoare estetică. Apreciate sunt fruclele roșii, mici care persistă o perioadă pe plantă și în ciuda dimensiunilor mici, reușesc să atragă atenția prin intensitatea culorii.

          Asparagus-ul rezistă la temperaturile din timpul verii doar daca aerul nu este uscat. Iarna trebuie să evităm temperaturile sub 10 grade Celsius.

          Lumina în exces este dăunătoare, rezistă bine în locurile ceva mai umbroase (dar nu excesiv).

          Cu toate că multă lume recomandă anumite amestecuri în proporții bine determinate de pământ de țelină, mraniță, pământ de frunze etc, această plantă suportă aproape orice amestec cu condiția de a i se asigura suficiente elemente nutritive și un sol ușor acid.

          În timpul verii se fertilizează cu îngrășăminte lichide odată cu apa de udare cam odată la două săptămâni. Iarna este bine să evităm fertilizările suplimentare.

          Înmulțirea asparagusului se poate face prin separarea tufelor, prin semănat direct sau prin butășire.

Separarea tufelor se face de regulă primăvara când umiditatea atmosferică este mai ridicată și planta începe să iasă din repaosul vegetativ.

Semănatul se face in ghivece mici sau în palete alveolare care trebuiesc protejate cu un ceolofan transparent sau o bucată de sticlă pentru a evita pierderea umidității. Plantele germinează de regulă cam după un interval de 25-30 de zile.

Înmulțirea prin butași se face prin detașarea unor butași de tulpină care trebuie să aibă cel puțin 3 noduri. Se detașează toate frunzulițele solzoase și ramificațiile mici de la baza butașului și se introduce intr-un vas cu apă sau nisip. Pentru a nu pierde apa prin evaporare, vasele se acoperă cu ceolofan sau o sticlă de plastic.

DISTRIBUIȚI
Articolul următorCodița șoricelului

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ