Aloe vera

0
1605

          Aloe vera face parte din familia Asphodelaceae și este originară din Sudan. Este foarte răspândită mai ales ca plantă medicinală dar la noi datorită condițiilor de mediu limitative este cultivată aproape exclusiv ca plantă decorativă de interior, cu limitate întrebuințări medicinale.

            Este o plantă cu o înălțime de până la 100 cm, cu frunze mari, lanceolate, cărnoase și suculente, pe marginea frunzei se gasesc spini mici, au culoarea verde, verde-deschis cu o foarte ușoară transparență, seva este groasă și lipiciasă, extrem de amară. O frunză poate să ajungă la o greutate de aproximativ 2 kg. Florile apar vara pe o tulpină floriferă ce are o înălțime de 60-100 cm. Florile sunt de culoare galbenă.

            Proprietățile medicinale acestei plante sunt cunoscute de mii de ani si sunt folosite pe scară largă cu toate că în prezent unele efecte sunt contrazise de noile cerectări științifice. Se folosește în special pentru uz extern fiind un bun hidratant pentru piele și calmează arsurile solare, dezinfectează rănile, grăbește cicatrizarea, de asemenea este folosit cu succes ca tratament împotriva căderii părului etc. Folosirea plantei pentru uz intern este foarte contestată, mulți cercetători fac eforturi susținute pentru a limita folosirea plantei pentru tratamentul intern.

            Extarctul de Aloe vera este folosit pe scară largă în industrie pentru obținerea diverselor creme, unguiente etc iar îndustria șervețelelor umede și a bureților demachianți cu aloe sunt unii din cei mai mari consumatori de aloe.

            Această plantă iubește lumina și trebie ținută în cele mai însorite locuri din casă. Tolerează foarte bine temperaturile înalte din timpul verii iar în timpul iernii este bine să o ținem la temperaturi care să nu scadă sub 10 grade Celsius. Este foarte sensibilă la excesul de umiditate. Vara se udă doar după ce substratul de cultură este uscat. Iarna mai bine nu udăm planta deloc decat să o udăm prea mult. În cazul excesului de apă, frunele devin turgescente și planta moare. Cand observăm cele mai mici semne de înmuiere a frunzelor substratul trebuie uscat cât mai repede dupa care planta trebuie ținută 2-3 săptămâni fara să o mai udăm, indiferent cat de uscat este substratul. Se reîncepe udarea cu norme mici de apa.

            Substratul de cultură trebuie să conțină nisip în concentrații destul de mari pentru a asigura o foarte bună drenare. (se poate folosi substrat de cultură pentru cactuși având pretenții oarecum similare). Ghiveciul se schimbă anual cu unul mai mare deoarece planta crește destul de repede dacă îi asigurăm condițiile optime de trai.

            Înmulțirea Aloe vera se poate face prin realizarea de butași sau prin separarea puilor formați la baza plantei. Atât butașii căt și puii neânrădăcinați se pun în nisip umed și se țin în zone mai umbroase până în momentul în care formează rădăcinile după care se transplantează în ghiveci.

 

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ